Pagines

dimarts, 11 de març del 2014

Conceptes teoria tema 4

VISUAL I PLÀSTICA   CONCEPTES   3r ESO

Tema 4AB Anàlisi i representació de formes.


 1.     Compara el Hiperrealisme i el tractament realista en relació a una obra artística. (0,5 punts)
L’Hiperrealisme és un moviment artístic contemporani que es caracteritza per representar la realitat, amb el màxim grau de fidelitat al model. Aquest moviment té destacats autors espanyols com Antonio López.
En el tractament realista les formes tracten d’imitar la realitat que veiem en el nostre entorn, però el grau de fidelitat no és tan accentuat.
2. En una obra artística què és el tractament geomètric i com evoluciona cap a la imatge abstracta.  (0,5 punts)
En una obra artística el tractament geomètric consisteix bàsicament a suprimir els detalls de les formes que no són imprescindibles per comprendre-les. Aquesta manera de treballar fa que les formes siguin més comprensibles ja que eludeix detalls poc significatius. Malgrat tot, es corre el risc de simplificar tant que la forma inicial no es reconeixi quan l’observem i aleshores el resultat seria una imatge abstracta.
3. Formes orgàniques (0,5 punts):
Les formes orgàniques són aquelles en les que predomina la línia corba sobre la línia recta. Les poden observar en els elements de la natura.
contorn i silueta (0,5 punts):
El contorn és la línia amb la que dibuixem l’exterior de la forma i silueta és una forma amb la superfície interior d’un mateix color o d’una mateixa textura.  4. 

4. Defineix punt de tangència i anomena les tangències més habituals (0,5 punts):
Es diu que dos elements geomètrics són tangents quan tenen un sol punt comú que es coneix com a punt de tangència.
Les tangències més habituals en els dibuixos geomètrics es produeixen entre rectes i circumferències i entre circumferències entre si.
Enllaç (0,5 punts):
La unió harmònica entre corbes i rectes o de corbes entre si s’anomena enllaç.
5. Explica els tres teoremes relacionats amb els traçats de tangències. (0,75 punt)
  • Una recta és tangent a una circumferència quan tenen entre si solament un punt en comú, i la recta és perpendicular al radi de la circumferència en el punt T.
  • Una circumferència és tangent a dues rectes que es tallen si el seu centre està situat en la bisectriu de l’angle que formen les rectes.
  • Dues circumferències són tangents si tenen un punt comú alineat amb els centres de les circumferències.
6. Ovals i ovoides (0,5 punts):
Els ovals i ovoides són corbes planes, tancades i simètriques. Les primeres són simètriques respecte als seus eixos perpendiculars, mentre que les segones només ho són amb relació al seu eix més gran. Aquestes figures estan formades per quatre arcs de circumferència.
7. Espirals (0,5 punts):
Les espirals són corbes planes, obertes i contínues que es configuren en expansió prop d’un nucli central, lineal o poligonal mitjançant arcs de circumferència. En una espiral, el pas és la distància longitudinal que es desplaça un punt d’ella en una volta completa.
8. Anomena les tres fases d'elaboració d'un dibuix (0,25 punts):
Les tres fases d'elaboració d'un dibuix són: Encaixat, desenvolupament i detalls.
    Explica què és l’encaixat. (0,75 punts)
L'encaixat consisteix a situar una o diverses formes dintre de l’espai limitat pel paper de dibuix, de manera que totes les seves parts mantinguin la proporció correcta i ocupin el lloc adequat, es tracta de controlar la situació i el tamany de les formes dibuixades. En aquesta fase no es dibuixen detalls. Es tracen línies generals de situació, simetria…amb un llapis tou, que permeti esborrar amb facilitat els traços no desitjats. Les formes observades de la realitat han de simplificar-se a figures geomètriques senzilles (cercles, triangles…) per després anar concretant les formes amb més detalls.
9. Alicatats, polígons nassarites (0,75 punts):
L’art nassarita és el desenvolupat en el regne musulmà de Granada durant els segles XIV i XV. Els artistes no només van utilitzar xarxes basades en el triangle equilàter o el quadrat en la realització de dissenys per a mosaics; també van emprar la combinació de dos o més polígons regulars diferents però amb els costats de la mateixa longitud.
    Mosaic (0,25 punts):
Un mosaic és una obra realitzada amb petits quadrats de diferents colors fets de pedra calcària o de ceràmica.
10. Motllura (0,75 punts):
Les motllures són ornaments que s’utilitzen principalment en arquitectura. S’acostumen a posar a les façanes dels edificis entre la unió de dos elements arquitectònics o dins de les estances. Consisteix en una banda en relleu amb un perfil uniforme que es repeteix successivament.
11.   Dibuixa un oval òptim amb el seu procés gràfic, sabent que l'eix més gran té una longitud de 90 mm i l'eix més petit de 50 mm. Designa amb les lletres necessàries.(1 punt)



























12.  Donades dues circumferències, una de 15 mm i una altra de 30 mm de radi, els centre de les quals estan separats per una distància de 70 mm; dibuixa les rectes tangents exteriors o interiors d'aquestes circumferències. (1,25 punts)





















13. Dibuixa amb el seu procés corresponent: un triangle sabent que el valor del seu costat és de 35 mm. Designa amb les lletres necessàries.(0,5 punts)
14. Dibuixa amb el seu procés corresponent: un quadrat sabent que el valor del seu costat és de 35 mm. Designa amb les lletres necessàries.(0,5 punts)



















15. Dibuixa amb el seu procés corresponent: un pentàgon, sabent que el valor del seu costat és de 35 mm. Designa amb les lletres necessàries.(1 punt)






























16. Dibuixa amb el seu procés corresponent, un hexàgon sabent que el valor del seu costat és de 25 mm. Designa amb les lletres necessàries.(0,5 punts)















17. Dibuixa amb el seu procés corresponent, un heptàgon sabent que el valor del seu costat és de 25 mm. Designa amb les lletres necessàries.(0,75 punts)






























18. Donada una circumferència de 25 mm de radi i un punt P exterior a 75 mm del seu centre, traça les rectes tangents a la circumferència des d'aquest punt. Utilitza el procés corresponent i designa amb les lletres necessàries.(1 punt)
























19. Dues rectes es tallen i formen un angle de 75º. Dibuixa una circumferència de 20 mm de radi tangent a elles. Utilitza el procés corresponent i designa amb les lletres necessàries.(1 punt)




























20. Dibuixa amb el seu procés corresponent, un octàgon, sabent que el valor del seu costat és de 25 mm. Designa amb les lletres necessàries.(0,75 punts)




















21. Dibuixa una espiral de tres centres situats en els vèrtexs d'un triangle equilàter de 10 mm de costat i amb el seu procés corresponent, sabent que la distància entre ells és de 10 mm. Designa amb les lletres necessàries.(1 punt)



















22. Dibuixa una espiral de dos centres amb el seu procés corresponent, sabent que la distància entre ells és de 10 mm. Designa amb les lletres necessàries.(1 punt)











23. Dibuixa un ovoide sabent que el valor del seu eix més petit és 60 mm. Utilitza el procés corresponent i designa amb les lletres necessàries. (1 punt)

















24. Dibuixa amb el seu procés corresponent un enneàgon regular de 25 mm de costat. Designa amb les lletres necessàries.(1,25 punts)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada