Pagines

dijous, 28 d’agost del 2014

Tema 3: El color. (30 imatges)

CONCEPTES DE VISUAL I PLÀSTICA  I/II ESO

Tema 3: El color.

 1. Explica com es forma l'espectre dels colors i anomena'ls.
Quan fem passar un feix de llum blanca per un prisma, que és una forma triangular de vidre, la llum es descompon en uns colors que sempre es veuen en el mateix ordre: violeta, vermell, taronja, groc, verd, blau, indi.
 2. Feix de llum i refracció:
El feix de llum és un grup d’ones de llum que produeixen una sensació visual que es produeix en el nostre cervell. Aquesta descomposició de la llum en colors és un fenomen que anomenen refracció.
 3. Explica les llums primaries, anomena-les i digues quina llum obtenim de la seva mescla:
Hi ha tres llums, anomenades primàries, amb les quals s’obtenen totes les llums de colors. Aquestes llums no es poden obtenir a partir de mescles i són el blau (violaci), el vermell (ataronjat) i el verd. De la seva mescla s'obté la llum blanca.
 4. Explica les llums secundàries, anomena les mescles:
Les llums secundàries són les que sorgeixen quan es mesclen dues llums primàries.
Blau (violaci) + verd = llum cian.
Blau (violaci) + vermell (ataronjat) = llum magenta.
Vermell (ataronjat) + verd = llum groga.
 5. Explica com veiem els colors, posa exemples.
Tots els objectes transmeten una sensació de color. Això es deu a la propietat que tenen les superfícies d’absorbir part de la llum blanca i de reflectir la llum del color que veiem, per tant, el color no està en els objectes, sinó en el nostre cervell. Un objecte blanc es veu d’aquest color perquè reflecteix tots els colors, és a dir, la llum blanca i un objecte es veu negre perquè absorbeix tots els colors. Quan veiem una superfície vermella és perquè són absorbides totes les ones de llum menys la vermella, que és reflectida.
 6. Explica quins components formen la pintura:
Totes les pintures que coneixem es componen de pols de colors mesclades amb un aglutinant. Aquesta substància uneix les partícules de pigment de color, segons la classe d’aglutinant que s’utilitza obtenim diferents tipus de pintures: aquarel·les, ceres, llapis i retoladors de colors, pastels, etc.
 7. Explica què són els colors pigment primaris, anomena'ls i digues quin color obtenim de la seva mescla:
Els colors pigment primaris són tres: el cian, el magenta i el groc llimona. Aquests colors no es poden obtenir per mitjà de mescles, però a partir d’ells si es poden crear la resta de colors.Quan mesclem els tres colors bàsics amb la proporció adequada obtenim el color negre.
 8. Explica què són els colors secundaris i anomena les mescles per obtenir-los:
Quan mesclem dos colors primaris obtenim un color secundari: Cian + groc = verd, cian + magenta = blau (violaci), magenta + groc = vermell (ataronjat).
 9. Gamma cromàtica:
Una gamma cromàtica és un conjunt de colors que s’associen tant en funció de les seves característiques comunes com de les seves variacions.
 10. Escala cromàtica:
Una escala cromàtica és una successió ordenada de colors segons el to, el valor o la saturació.
 11. Gradació tonal:
Una gradació tonal és el pas ordenat, gradual i uniforme d’una gamma de colors cap al blanc.
 12. Gamma càlida:
La gamma càlida agrupa els colors que transmeten la sensació de calor. Els tons són grocs, taronges i vermells.
 13. Gamma freda:
La gamma freda agrupa els colors que transmeten sensació de fred. Els seus tons són blavosos, violacis i verdosos.
 14. Famílies de colors:
Una família de colors és un conjunt de colors relacionats per un color primari, que actua com a cap de família. Els membres d’una família són els que contenen el color primari.
 15. Gammes de valor:
Les gammes de valor consisteix a utilitzar colors de foscor o claredat semblant, és a dir, amb un grau de lluminositat semblant.
 16. Els colors poden transmetre sentiments, pensaments i sensacions relacionades amb la mida, la distància i el pes del color. Uneix cada frase amb la meitat corresponent. (L’ordre a l’examen no és aquest.)
A Color clar.
1
expandeix, sembla més gran.
B Color fosc.
2
contrau, sembla més petit.
C Color clar i càlid.
3
proximitat.
D Color càlid, fosc i marrons.
4
pesa més.
E Color fred, clar i pur.
5
pesa menys.
17. Significat dels colors de l'arc de Sant Martí:
Els colors de l'arc de Sant Martí s’han relacionat amb els set dies que Déu va tardar a crear el món i també s’associen amb les set notes musicals.
 18. Escriu al costat dret de les següents paraules, el color que correspondria:
Veritat, puresa, positiu. blanc Passió, violència. vermell
Elegància, pecat, negatiu. negre Sa, natural, esperança. verd
Bogeria, riquesa, coneixement. groc Espiritualitat. blau
Netedat, frescor. blau Festa, alegria. vermell
 19. Mescla per juxtaposició i per superposició:
La mescla per juxtaposició es basa en intercalar línies paral·leles de colors diferents, es mesclen visualment i se n’obtenen més tons. La mescla per superposició es basa en començar pintant amb tons més clars, sobre els quals se’n col·locaran uns altres de més foscos.
 20. Aiguada:

L’aiguada es realitza amb pinzell, esponja o cotó fluix i s’utilitza la tècnica de l’esfumat. Aquesta tècnica s’aplica sobretot amb tintes a l’aigua o que es dissolguin amb alcohol i es pot realitzar de dues formes diferents, per una banda pintar la superfície del suport i després fregar amb el pinzell o altre material o bé humitejar la superfície del suport i seguidament pintar, i així s’obtenen diferents efectes com difuminats, petites ramificacions de la tinta.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada