Pagines

dimecres, 23 d’abril del 2014

I. Activitats inicials

  • Lectura i posada en comú de les idees principals del següent text.
De què s'ocupa la matèria de PINZELLADES D'ART?
Quan ens fem aquesta pregunta és fàcil donar una resposta òbvia: l'estudi de l'art al llarg de la història. Però, sent això així, no és suficient. Si la nostra meta essencial és comprendre l'esforç creador del ser humà en el temps, necessitarem estudiar i aprofundir en els processos creatius i les experiències artístiques, la seva dimensió social i temporal. Perquè, tot i que la matèria té pinzellades de història, la pròpia naturalesa de l'obra d'art li atorga característiques específiques que la posen en relació amb altres disciplines o àrees de coneixement (filosofia, economia, religió, etc.).
El coneixement i valoració de l'obra artística també ens permetrà construir una visió crítica del nostre patrimoni artístic i ens prepararà per a la seva preservació i gaudiment. Aquest coneixement artístic l'assolirem amb projectes que desenvoluparem a partir de la còpia o interpretació d'obres artístiques conegudes i ens permetrà aprofundir en tots els aspectes necessaris per portar a terme una obra creativa. En definitiva, l'estudi de l'obra artística, en qualsevol de les seves modalitats, formats, suport o temps històric, ens ajudarà a comprendre la memòria del passat i del present, ens permetrà desenvolupar la nostra consciència crítica i la nostra sensibilitat per l'entorn cultural. Ens permetrà, en definitiva, comprendre millor la societat i el temps en què vivim, les seves claus estètiques i culturals i el coneixement ampli dels materials, recursos i tècniques per crear qualssevol projecte.
FUNCIÓ DE L’ART

La funció de l’art ens fa pensar en el per què els artistes d’una época van crear (pintar, esculpir, dissenyar, construir, etc.) un objecte artístic d’una manera o d’una altre, segons els pensament social de l’època en la que vivien.

CARACTERÍSTIQUES PLÀSTIQUES

Són tots aquells trets que diferencien un objecte artístic d’un altre i ens permeten identificar-lo.

ELEMENTS CONSTRUCTIUS

Són tots aquells recursos de construcció que caracteritzen l’arquitectura d’una època i permeten identificar-la.

PER QUÈ ENS AGRADEN LES COSES?

Del món que ens envolta hi ha coses que ens agraden i d’altres que no. Tothom pot dir davant d’un vestit: M’agrada!  Igualment passa amb un cotxe, una moto, un edifici... Hi ha molts motius pels quals una cosa ens agrada; per exemple, hi ha persones que consideren que una cosa és bonica perquè els recorda la seva infància, quan eren petits. D’altres valoren les coses pel treball i l’esforç al fer-les, és a dir, valoren les dificultats que s’hi ha hagut de vèncer. Hi ha persones que valoren un objecte pel material de què està fet, com ara l’or o la plata. També hi ha gent que aprecia molt l’originalitat: els agraden les coses que mai ningú no ha fet abans.
Aixó mateix passa amb l’art. Hi ha vegades que podem dir que ens agrada una obra perquè ens porta records agradables: altres vegades valorem els detalls de l’obra. Fins i tot, sovint valorem una obra per la seva simplicitat: ens agrada observar com amb quatre ratlles l’artista ha dibuixat la cara d’una persona.

Tot això vol dir que no hi ha una única manera de veure l’art; n’hi ha moltes. Hi ha persones que menysprean l’obra d’un artista perquè tenen prejudicis sobre allò que és art i allò que no ho és. Estudiar l’art i la seva història vol dir aprendre a conèixer formes diverses de valorar la bellesa. Moltes vegades ens és molt difícil dir per què ens agrada una cosa i perquè no, per tant l’art és un element subjectiu i cada persona el veu diferent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada