Pagines

dimarts, 7 d’octubre del 2014

Llei dels tres terços

Consisteix a dividir mentalment l'enquadrament de la càmera en terços equivalents, amb dues línies horitzontals i dues de verticals, amb quatre punts d'intersecció. Cadascun d'aquests punts són l'àrea de màxima atenció visual, on habitualment s'acostuma a centrar la nostra mirada en primera instància. La zona emmarcada per aquests quatre punts es coneix com la zona àuria. Si en una foto tenim dos elements importants, es recomana que aquests es situïn en diagonal.

L'altre punt important d'aquesta llei, és la llei de l'horitzó. Es diu que en una fotografia d'un paisatge, si es vol prioritzar el cel, la línia de l'horitzó es situarà en la línia horitzontal inferior, si es vol prioritzar la terra (o el mar) l'horitzó es situarà en la línia superior.

Per tant, contràriament al que ens diu la intuïció, els elements principals d'una fotografia no han d'estar centrats si volem destacar­los. Cal que es situïn en algun d'aquests quatre punts d'intersecció.
Quan tenim més d'algun punt d'interès en una fotografia, val la pena situar­los en diagonal. No és recomanable que una fotografia tingui masses punts d'interès perquè resulta difícil centrar la mirada en els elements que es volen destacar.

La llei de terços no només parla dels punts d'intersecció d'aquestes línies, també parla de les pròpies línies. Per exemple, a la foto d'un paisatge situarem l'horitzó a l'alçada de la línia horitzontal superior si el què volem és destacar el que hi ha a sota de l'horitzó. Podríem  generalitzar  encara  més  aquesta  norma  pensant  en  totes  aquelles  línies horitzontals que ens poden aparèixer en diferents imatges, una barana, una carretera, .... El mateix passaria amb les línies verticals. L'inici o el final de les barres d'una barana, el marge d'un edifici, la silueta d'una persona dreta…

PER REALITZAR UN ANÀLISI DE TRES TERÇOS...
...cal seguir els següents passos:
  1. Dibuixar la quadrícula, dos horitzonals i dos verticals
  2. Veure si hi ha algun element que queda en l’encreuament dels punts. Si hi ha alguna element, es dóna la llei dels tres terços.
  3. Comprovar d’altres aspectes com ara:
    1. Què queda en la primera, en la segona i en la tercera columna horitzontals?
    2. Què queda en la primera, en la segona i en la tercera fila verticals?
    3. Què queda en el quadrant del mig (zona àuria)?
Els elements importants quan es tracta d’analitzar la llei dels tres terços els trobarem en les interseccions però també cal comentar què queda en la zona àuria, pot ser important, així com la distribució en columnes i en files.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada